Приготвянето на вино в домашни условия е сложна задача, която има своите тънкости. Сред най-ключовите въпроси, за които трябва да помислиш, когато искаш да се заемеш с приготвянето на “напитката на Боговете”, е какво да правиш с отпадъчните части.
Люспите, семките, пулпата – те формират голяма част от гроздовата реколта и останали след пресоването рядко биват оползотворявани по подобаващ начин.
Как обаче да използваш 100 % от гроздовата реколта при подготвянето на виното? Виж още по темата в следващите редове и научи как да използваш отпадъчните части правилно.
Подготвяне на компост и органичен тор от джибри
След пресоването на гроздето, люспите остават като гроздов отпадък, който обаче съхранява множество полезни хранителни вещества. Този материал може да ти послужи за компост като метод за подобряване на свойствата на почвата и намаляване на нуждата от изкуствени торове.
Люспите са идеално решение за компост, защото са богати на азот, който е жизненоважен за растенията, и спомагат за ускоряване на процеса на разлагане.
Създаването на органичен тор от джибри е много популярно решение за ферментиралите отпадъци при подготвянето на виното. Може да ги разредиш с вода в съотношение 1:5. В резултат получаваш течен тор, който е много богат на микроелементи и минерали.
Повторна ферментация
Остатъчната пулпа е много богата на захари, което я прави идеално решение за повторна ферментация. Това е техника при подготвянето на вино или друг тип питиета, като ракия, при която пулпата се оставя да ферментира втори път с цел доизвличане на остатъчните захари.
Храна за животни
Освен за подготвяне на по-леко и сладко вино или ракия, останалата пулпа може да се използва още за подхранване на животните, тъй като тя е богата не само на захари, но и на фибри. Може да се включи към фуража на кравите, овцете и козите с цел обогатяване вкуса на млякото.
Подготвяне на козметика
Знаеш ли че винената киселина има широко приложение в козметиката? Освен за подготвяне на вино, гроздето дава възможност и за приложения извън кухнята и градината – в козметичната индустрия.
Със събраната винена киселина може да се приготвят скрабове за лице и тяло, които имат както ексфолиращ, така и овлажняващ ефект. Освен това, семките са идеално решение за приготвяне на домашни сапуни.
Оказва се, че гроздовата реколта може да се използва по много и различни начини – от повторна ферментация до приготвяне на домашни сапуни и скрабове за тяло.
За да се оптимизира този процес и да се извлекат всички свойства на гроздето, трябва да разполагаш с правилното оборудване, като гроздомелачки и преси. Качествените уреди спомагат за минимизиране на отпадъците и правилната обработка на суровината.


























Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Кремъл щастлив, че Тръмп не го смята вече за пряка заплаха
София е в топ 5 за евтин туризъм на канадски портал
Манол Глишев: Днешните протестиращи са хора, които не се задоволяват с малко (видео)
Ню Йорк Таймс: Зеленски отслаби надзорниците в държавните компании и създаде условия за корупция