OffNews.bg

Вълни и вятър препречиха пътя на НАТО-вски кораби към Варна (снимки)

Огромни вълни и силен вятър попречиха на част от корабите от състава на Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG 2) да акостират във Варна, съобщи агенция БГНЕС. Единствено моряците от ITS ALISEO (Италия) успяха да хвърлят въжетата на пристанището в морската столица.

Групата е в състав флагман - USS VICKSBURG (САЩ) и FGS SPESSART (Германия), ITS ALISEO (Италия), HMCS FREDERICTON (Канада), TCG TURGUTREIS (Турция). Командир на групата е контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ.

Петте патрулни кораба на НАТО идват за учение край Варна на 9 март.

По план те трябваше да акостират на пристанището в Морската столица от 7 до 9 март.

Учението е планирано за 9 март. То е от типа PASSEX, в което заедно с корабите от SNMG 2 ще участва фрегатата „Дръзки” от българските ВМС.

През март тази година корабите ще участват и в други предварително планирани тренировки в Черно море с кораби от военноморските сили на България, Румъния и Турция, в пълно съответствие с международните конвенции, уточниха от Министерството на отбраната.

През 2014 г. групата проведе комплексни многонационални учения в Средиземно море заедно с кораби от военноморските сили на държави членки на Алианса, едно от най-големите от които е учението „Noble Justification“ („Благороден аргумент“). През същата година SNMG 2 участва и в дейностите по сертифицирането на Силите за отговор на НАТО. Следват участия в дейности по море в подкрепа на Мисията на НАТО в борбата срещу тероризма, операцията “Active Endeavor”, както и участия в съвместно обучение и тренировки.