OffNews.bg

В разгара на бурите: Агенцията за борба с градушките протестира

Служители на ракетните полигони за борба с градушките ще протестират днес срещу ниското заплащане, унизителните условия на труд и упражняват натиск срещу тях.

Стрелците, които защитават цялата Горнотракийска низина, поискаха подобряване на условията на труд и 20% увеличение на заплатите си. Повечето от тях получават по 360 лева на месец, съобщава Нова тв.

"Условията са под всякаква критика. Във фургона, в който работим, в неделя беше 42 градуса. А по закон температурата трябва да е 30 градуса", посочиха протестиращите, каза един от служителите.

От синдикатите увериха, че работят активно за решаване на проблемите, съобщава БНР. Светла Василева от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ обясни, че на протест излизат само някои от служителите. 

Ще протестират служителите на двата полигона, най-големи от 9-те на Изпълнителната агенция за борба с градушките – Поповица и Голям Чардак. Те се събират пред полигона в Поповица, обясни Василева:

Това е следствие на изключително големите проблеми, които са натрупвани вече повече от 10 години – най-вече за неуредената численост в техния устройствен правилник, ниското заплащане, лошите условия на труд, В последните три години, от 2015, тези хора всяка година излизат на протест, тъй като всички обещания, които се даваха, не се изпълняват. Около 90% от работещите и той най-вече ракетострелци, са на минимална работна заплата. Преди да дойде редовното правителство беше обещано, че като дойде новият министерски екип, ще бъдат увеличени заплатите им с 20%. Разбора се, никой не съобрази тогава, че те са работещи, но в държавната администрация, където нормативната база не разрешава да бъдат увеличени работните им заплати с 20%.

За днес е планирана среща в земеделското министерство, където се очаква да бъде сключено споразумение с исканията на служителите. Сред тях е и увеличаване на работните заплати. В останалите полигони, без тези два полигона – Голям Чардак и Поповица, всички останали са приели да получат в юли допълнително възнаграждение.

Според директора на агенцията Ваньо Славеев посочи, че през изминалата нощ най-сериозно е било положението "по линията Кюстендил - София – Ботевград и към Враца и Плевен.

"Имаше проблеми и в Търговище и Ловеч. Втората вълна, тя в момента е на юг от Белград я очакваме към обяд, предполагаме, че ще бъде обхваната и Южна България", обясни той.

За момента агенцията разполага с достатъчно ракети:

Агенцията няма как да вземе мерки над София, тъй като системата на ракетния способ не позволява да е работи над урбанизирана територия. По принцип на запад от София и на югозапад няма защита, но стратегията, която е предвидена за развитие на агенцията предвижда и самолетен способ и, дай боже, след 1-2 години да бъде реализирано и тогава ще има защита и над градовете, обясни той.