OffNews.bg

Удължиха мярката 60 на 40 до края на годината

Мярката 60 на 40 да бъде удължена до 31 декември 2020 година реши днес Националният съвет за тристранно сътрудничество, ръководен от вицепремиера Марияна Николова. Мярката е разписана в правителственото постановление №151 от 2020 година.

С удължаването на действието му се удължава до края на годината и прилагането на облекчените условия за секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде“.

Необходимите финансовите средства в размер на около 750 млн. лв. за реализиране на промените ще бъдат осигурени от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване. Очаква се ефектът от удължаване на мярката да се отрази в запазването на около 200 хиляди работни места.

Промените влизат в сила от 1 октомври 2020 г., като средствата за запазване на заетостта ще се изплащат след съответната нотификация от Европейската комисия. 

Социалните партньори единодушно подкрепят проекта на постановление с редакционни бележки и предложения за прецизиране на текстовете.