OffNews.bg

Тримата българи в Ухан ще бъдат евакуирани утре, ще бъдат под карантина във ВМА

Тримата българи, изявили желание да бъдат изведени от град Ухан, Китай, ще бъдат евакуирани утре. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева. 

Единият от сънародниците ни е с двойно гражданство и ще отпътува с германски самолет. Останалите двама ще бъдат евакуирани с френски самолети.

В парламента здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че МЗ е в непрекъсната връзка с външното министерство. В самолета, който ще отлети до мястото, където ще кацнат във Франция и Германия, ще има медицински екипи от ВМА, които ще придружат пътниците до България, а след като пристигнат, са осигурени всички необходими условия за тяхното приемане и наблюдение в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия, в стаи със специален достъп.

Осигурени са – както за тях, така и за специалистите, които ще ги наблюдават, изолационни костюми, защитни маски и очила. Няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период. 

От днес лабораторията на ВМА разполага и с китовете за генетична диагностика на новия коронавирус 2019-nCoV.

Ситуацията с разпространението на вируса се следи непрекъснато. Разработени са планове за реакция и действия, свикан е Кризисен щаб, включващ и военномедицинско разузнаване.

По-рано самолет с 83-ма британци и още 27 чужденци излетя от централния китайски град Ухан, откъдето в края на миналата година тръгна заразата.

Европейската комисия отпуска 10 милиона евро по програмата „Хоризонт 2020“ за проучването на коронавируса, съобщи БНР.

От институцията обявиха спешна процедура по набиране на проекти, които да дадат повече яснота за новата епидемия и да допринесат за по-добро лечение на заразените.

Междувременно Италия потвърди първите два случая на болестта, а Германия - пети в област Бавария, където под карантина са над 40 души. Заразата тръгна от китайска гражданка, която пристигнала за семинар в местна компания. По-късно въпросната фирма затвори завода си и изолира служителите от офисите.

Световната здравна организация обяви снощи международно извънредно положение заради болестта.