OffNews.bg

Тестовете в Банско, ден 1: Едва 3,37% са с имунитет, болните - още по-малко

Ясни са вече резултатите от първия ден на тестуване на жители на Банско - първият затворен заради Covid-19 град.

От 148 изследвани жители, едва петима или 3,37% от тестуваните са с изградени антитела срещу вируса - т.е. вече са го прекарали и са с добит имунитет.

Трима души пък са с прясна инфекция - т.е. заболяването сега е в ход. Пациентите са в добро състояние и са под домашна карантина. При двама от тях има и вече изградени антитела, но все още не могат да бъдат отчетени като оздравели.

Скринингът се извършва чрез PCR тестове, които към настоящия момент са смятани за най-сигурни. Той трябваше да покаже докъде е стигнало изграждането на колективен имунитет в града, смятан за един от най-засегнатите поради риска от внасяне на инфекцията от чуждестранни скиори.

Тестуването се осъществява от два екипа на РЗИ по списъци с имена, адреси и телефони на хората, предоставени от общината.

Първи са изследвани медицинските екипи от рентгеновото отделение на болницата в Разлог, от спешния център, служителите на полицията и пожарната, социални работници.

За скрининга са осигурени 6000 теста. Ще бъдат изследвани жители на града и на общината. тестуването се очаква да продължи над седмица.

За да няма струпване на хора, те се уведомяват предварително кога ще им бъде направено изследването.

По-рано тази седмица други три фокус групи дадоха сходни резултати - за много малко преболедували. Тогава от Щаба коментираха, че още сме твърде далеч от изграждане на достатъчно надежден масов имунитет. Смята се, че точно за този вирус трябва поне 70% от населението да има антитела, за да няма нови епидемии.