OffNews.bg

ЦИК разпореди подписката за референдума за националния празник да не се прекъсва

Централната избирателна комисия разпореди на ОИК Добрич да не прекъсва подписката за референдум за националния празник на България Трети март.

В мотивите на комисията, подписани от председателя Камелия Нейкова, се казва, че "общинските избирателни комисии имат правомощия за организиране на местните избори и нямат правомощия по организирането на подписка за национален референдум, организиран от Инициативен комитет".

С този аргумент се дава нареждане да бъде отменено решението от 19 октомври 2023 г., с което бе забранено събирането на подписи, и то може да продължи още днес. Единственото изключение е неделя, когато ще се проведат балотажи в страната.

Инициативният комитет реагира с жалби до ЦИК и председателя на Народното събрание. Определи действията на ОИК като саботаж срещу референдума. И на други места в страната местните власти се опитват да спрат с един или друг аргумент събирането на подписи и да потушат желанието на хората да дадат своя глас за бъдещето на националния празник на България, припомнят от ИК.