СЗО: Беконът, шунката и кренвиршите увеличават риска от рак
Яденето на обработено месо като бекон, шунка, кренвирши, увеличава риска от рак на дебелото черво. Това обяви Световната здравна организация (СЗО).
СЗО публикува доклад, в който се позова на изследвания на на Международната агенция за изследване на рака.
Според доклада на СЗО яденето по 50 грама обработено месо на ден увеличава риска от рак на дебелото черво с 18% и допълват, че червеното месо вероятно е канцерогенно, но засега няма неопровержими доказателства за това.
Основният проблем според СЗО е при „обработеното“ месо – такова, преминало през процедури за удължаване на трайността или промяна на вкуса като опушване, осоляване или добавяне на консерванти. Топлинната обработка на високи температури пък може да създаде канцерогенни химикали в храната.
Според СЗО обработеното месо стои в същата категория като плутония и алкохола.
Все пак от здравната организация подчертават, че яденето на обработено месо не означава автоматично разболяване от рак. Рискът да се разболееш от рак на дебелото черво заради ядене на обработено месо е малък, но се увеличава заедно с приеманото количество, подчерта д-р Кърт Стрейф от СЗО.
Изнесените данни не означават, че не трябва да се консумира червено и обработено месо. По-скоро консумацията им трябва да се ограничи, допълниха от СЗО.