OffNews.bg

Студенти от Техническия университет въстанаха срещу заповед на ректора за хибридно обучение

Студентите от Техническия университет София се възпротивиха на решението на ректора за хибридно обучение, независимо от разрастването на заразата от коронавирус. 

За по-малко от 24 часа над 1250 студенти от ТУ се обявихме против заповед на ректора, която ни задължава да присъстваме на занятия в университета по време на пандемия, въпреки тревожно увеличаващите се случаи на COVID-19, казват те и излязоха с петиция по проблема.

Ето пълния текст на петицията:

"На 19.11.2020 г. излезе заповед от ректора на Технически университет – София, според която се налага хибридна форма на обучение в университета. Тя задължава студентите да присъстват на всички лабораторни упражнения, а междувременно случаите на COVID-19 в България нямат тенденция да намаляват. Според преподавател, който преподава на специалност КСИ, занятия, пропуснати от хора с положителен PCR тест, ще бъдат допълнително отработвани в неопределено учебно време. За текущо болните не се предвижда онлайн вариант за обучение в заповедта.

Въпреки законното право на университета да наложи частично присъствено обучение, студентите на ТУ–София считаме за неморално всеобщото излагане на опасност. Смятаме за неправилно контактните хора, както и хора със симптоми, съвпадащи с тези за COVID-19, да са задължени да излагат колегите си на опасност. Също така предишният ни опит от пролетта не ни е убедил, че лабораториите, в които ще се провеждат упражненията, са достатъчно обезопасени.

Взимайки предвид горното, изразяваме желанието си регламентите по Заповед № 3926/19.11.2020 г. на Ректора на Техническия университет – София проф. дн инж. Иван Кралов да бъдат преосмислени и променени в интерес на здравето на студентите и преподавателите."