OffNews.bg

Срещу Манджуков имало три висящи дела

Варненският бизнесмен Борислав Манджуков, който беше застрелян в София, е имал 3 висящи дела, а не 48, каквито бяха първоначалните информации.

Това отговориха на "Правен свят" от прокуратурата, като уточниха, че 48 са заявителските материали за Манджуков.

Едното дело срещу него е в Специализирания наказателен съд и то е резултат от полицейската акция срещу контрабандата на цигари от 2012 г., проведена под името "Цигараджиите". Тогава Манджуков бе арестуван във връзка с това разследване, но по-късно бе освободен срещу 30 000 лева "парична гаранция".

Срещу него има едно дело за измама в Районен съд-Варна от миналата година. Според обвинението Манджуков измамил варненец в периода октомври 2004 г – юни 2005 г., че ще инвестира предоставени му от него пари в строителство на сграда в града. В инкриминирания период потърпевшият дал на Манджуков на три отделни вноски по $ 26 000. Едно дело срещу Манджуков има и в Окръжен съд-Варна, по което той е подсъдим за фиктивни сделки със зърно отпреди 7 години.

Засега няма данни как е работило МВР по заявителските материали за Манджуков и кой ги "превърна" във висящи дела.

През 2003 г. пък бе отвлечена бременната му приятелка Галя Пеева и похитителите поискаха откуп от 1 000 000 лева. След близо месец в неизвестност, жената се прибира невредима. Името на Манджуков се свързва още с нощните заведения "Версай", "Булгари" и дискотеки "Екзит". БНР съобщи, че през 2011 г. Манджуков, който финансирал и политически партии, е бил осъден за незаконно придобити доходи. Тогава Комисията за конфискация наложила запор върху негов дял в една от десетките му фирми.

Варненският бизнесмен беше застрелян с два куршума и убит в столичния кв. "Бокар" в района на бул. "България". Тялото на Манджуков бе открито пред входа на блок 73 в жк. "Бокар", където той живеел. Убийството е било извършено малко преди 39-годишният мъж да отиде на среща с бившия волейболист Любомир Ганев, съобщи самият той пред "Дарик". Ганев разказа, че двамата имали уговорка да ходят заедно на кино.

"Не ходеше с охрана. Често в неговите заведения сме били, никакви притеснения не е имал. Наскоро приятелката му имаше рожден ден, а детенце му се роди преди една година... Много странно. Потресен съм", каза Ганев пред "Дарик". Според бившия общински съветник във Варна Веселин Данов обаче, Манджуков е имал много врагове, които са искали смъртта му.

"С черен хумор ще го кажа. Ако зададат въпроса на всички, кой го е убил, сигурно ще се скарат хората, които имат намерение да направят такова нещо, защото те са много. Не го мразя момчето, просто ви казвам обективно истината. Той си беше човек на риска. Ще кажа силна дума, но си беше измамник", твърди пък Данов.