OffNews.bg

Сотир Цацаров: Корупцията у нас не е намаляла

Само за миналата година Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 моторни превозни средства.

Работата на Комисията не позволява дистанционен режим и не може да спре, защото ако го направи - това е престъпление. Имаме повече работа, корупцията не е намаляла. Това заяви шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров в интервю за Нова телевизия.

Общо 9 дела за отнемане на имущество са спрени след решение на Европейския съд, че една гражданска конфискация не зависи от присъда, произнесена по наказателно производство. Други 150 дела, по които комисията е ищец, са спрени заради тълкувателно дело във ВКС за естеството на сроковете в хода на производството.

Част от отнетото имущество отива към НАП, а с другата част се разпорежда министърът на финансите, обясни Цацаров. 

"В страната са спрени 150 дела, по които Комисията е ищец. Най-големият ни недостиг е кадровият. От 54 ръководни длъжности са незаети 24 - това е сериозен проблем. Правим необходимото за увеличаването на тези щатове и за създаването на териториални дирекции на Комисията, както и много други неща като нова интернет страница и колцентър", допълни той.

Комисията не може да се самосезира:

"Работи се по сигнали и то, ако те не са анонимни", обясни още началникът на КПКОНПИ.

По думите му най-големият проблем за Комисията е кадровият недостиг. „В края на годината Комисията е имала 23% незаети щатове – 100 незаети щатни бройки. Когато от 54 ръководни длъжности – 23 са незаети, това е сериозен проблем”, коментира Цацаров. „Когато в антикорупционната комисия работят минимално хора и те са на ръба на своите възможности, това вече е проблем. Най-силната дирекция на комисията работи с най-малко личен състав. Правим необходимото за попълване на тези щатове. Работим и за създаване на териториални поделения на КПКОНПИ”, обясни председателят на Комисията.

626 лица са подали декларации до момента. Срокът за подаване на тези декларации е до 1 месец след отмяната на извънредното положение”, каза Сотир Цацаров.

"За Великден - Господ ще ни чуе и от вкъщи, той е в душата, а не в ритуала. Що се отнася до COVID-19 - останете си вкъщи!", призова още Цацаров.