OffNews.bg

Социалният министър зове за спиране на протестите

За спиране на протестите призова социалният министър Бисер Петков от студиото на сутрешния блок на Нова тв днес.

На фона на подготвения голям протест днес под надслова "Системата ни убива - всички", който трябва да започне в 17 ч. пред Народното събрание, Петков заяви:

"Ако става дума за оставки, моята я имат от 11 юни. Мисля, че седмиците след това работим, за да се преустановят протестите. Надявам се днес да е преломна дата за това, тоест да спрем с протестите и да преминем към интензивна подготовка на един проект на закон, който наесен да бъде внесен на тяхното внимание, за да се превърне в закон".

Проектът на Закон за хората с увреждания, подготвен от социалното министерство, ще бъде обсъждан днес в работната група, заяви министърът и увери, че "в него има предложения, които отговарят на хората с увреждания".

Като такива той посочи предложеното увеличаване на финансовата подкрепа за всички групи на хора с увреждания.

Предвижда се месечна финансова подкрепа за замени сегашните интеграционни добавки, като най-значителното увеличение е за хората, които получават социална инвалидна пенсия с добавка за чужда помощ.

За тези със степен на трайни увреждане между 50% и 70.99% (трета група), които сега обикновено получават една интеграционна добавка от 11.25 лв. (или 15% от гарантирания минимален доход - 75 лв.), се предвижда добавката да бъде заменена от финансова подкрепа. Тя ще е в размер на 10% от линията на бедността (348 лв. през 2019 г.) или 34,80 лв.

Общо допълнителната финансова подкрепа ще струва малко повече от 100 млн. лева за следващата година, посочи министърът.