OffNews.bg

Софийската градска прокуратура отказва да разследва Кристинката на Найденов

 

Вече втори месец Софийската градска прокуратура (СГП) отказва да изпълни указанието на висшестоящата апелативна прокуратура (САП) да образува разследване за пране на пари и длъжностно престъпление по случая със скоростното забогатяване на пиарките на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Това съобщи „Медиапул“, цитирайки градската прокуратура.

Проверката по случая – първоначално прекратена през април, бе възобновена от САП и това е потвърдено от Върховната касационна прокуратура, пред която градското обвинение е атакувало подновяването на производството.

От СГП досега не са дали обяснение защо делото не е започнало.

Висящата проверка е по повод скандала, избухнал през август 2012 г., когато разследване на в. "Сега" показа, че общата фирма на Кристина Спасова и Лора Димитрова (пиарките на Найденов) "Кей Ем Ком" печели обществена поръчка за 50 хил. лв. за създаване на профили на ПРСР в социалните мрежи.

Фирмата на двете момичета на по 24 и 25 години бе учредена с капитал 2 лв. на 26 септември 2011 г. - три месеца преди подписването на договора с Министерството на земеделието и храните. До юли 2012 г. Спасова вече е собственик на два офиса, закупени с лични средства без ипотека за 507 000 лева, а през юни "Кей Ем Ком" сключва и друга крупна сделка – за придобиване на 26% от капитала на завода "Био ем ди" срещу 390 000 лв. Като съдружник в "Био ем ди" Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано – през април, дъщерно дружество "Био ем ди-1". 

В капитала на това дружество са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1.1 млн. лв. И след приемането на Спасова като съдружничка дружеството продължава да купува нови земи, а през юли е сключило и договор за аренда на земя с община Берковица.

През април СГП отказва да образува досъдебно производство. През юни прокуратурата пък обяви, че няма данни за престъпление в скандалния разговор между Найденов, бившия премиер Бойко Борисов и бившия градски прокурор Николай Кокинов в дома на Борисов в Банкя. Във въпросния разговор домакинът споменава „Криси“ в следния "А за другото дело, за медийните поръчки, чух една клюка, която ако искаш ще ти я кажа, ако искаш няма да ти я кажа", казваше Кокинов на Найденов и му обясняваше как прокуратурата "май" е предложила сделка на "девойките, една от които е дамата, с която живееш". Сделката е "да свидетелства срещу тебе, за да не й повдига обвинение".