OffNews.bg

София прайд: Марешки да се извини, наруши Конституцията

Зам.-председателят на парламента Веселин Марешеки да се извини за хомофобските си изказвания, а комисията по етика в НС да разгледа поведението му, настояват от София прайд, БХК и още няколко организации. 

В отворено писмо до председателя на парламента Димитър Главчев и шефа на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев от София прайд подчертават, че "приравняването на сексуалната ориентация с икономическа зависимост и призоваването „такива хора“ да бъдат третирани като престъпници, които нямат право да упражняват функции на народни представители, както и квалифицирането на хомосексуалността като „извращение“, е недопустимо поведение на зам.-председател на Народното събрание и е противоправно".

С цитираното изказване от трибуната на парламента г-н Марешки нарушава Конституцията на Република България, в която се е заклел като народен представител и извършва пряка дискриминация по признак сексуална ориентация, така както е разписана в Закона за защита от дискриминацията. Изказването му е и в разрез с Хартата на основните права на Европейския съюз, въпреки че в собствения устав на ПП „ВОЛЯ“ е записано, че нейна основна цел е „да участва в българския политически живот като защитава неотменните човешки права и свободи“. Тъкмо такова неотменимо право е и неприкосновеността на личния и семеен живот, безогледна намеса в която предлага г-н Марешки, се казва още в текста.

Отвореното писмо е подписано от Венета Лимберова, председател на Младежка ЛГБТ организация Действие, Иван Димов, основател и председател на Фондация „Сингъл Степ“, Красимир Кънев, Председател на Българския хелзинкски комитет, Лилия Драгоева, член на Организационния комитет на София Прайд, Моника Писанкънева, хредседател на Фондация „Ресурсен център – Билитис“, Симеон Василев, председател на Фондация „Глас“.