OffNews.bg

След месец неразбирателство - МЗХ и Светият Синод се срещнаха

След повече от месец от първата среща, представители на Светия Синод и МЗХ се срещнаха, за да обсъдят дейностите по подмярка 7.6 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата”.

Парите по тази програма са 1 млн. евро и те трябва да послужат за реставрация и опазване на културните и религиозни паметници в малките населени места.

Между Синода и МЗХ е имало официална среща на 15 януари по време заседание на работната група по подмярката.

Две седмици след тази среща Светия Синод излезе с решение, че забранява на всички поделения: митрополии, църкви, манастири и др,. да кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014–2020 г.

Един от проблемите, които възникнаха при спора за разпределение на тези 1 млн. евро, е че църквата иска някои от критериите да отпаднат, а други да бъдат добавени.

Михаил Хаджиев от работната група към Светия синод на Българската православна църква изразява желание за финансови средства да кандидатстват и църкви, които вече са получавали помощи от Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет.

Протойерей Серафим Янев пък изразява желание Светият Синод да определя кои църкви са за ремонт, кои да получат пари и кои да не получат.

Днес на срещата са присъствали министърът на земеделието Десислава Танева и нейният заместник Васил Грудев.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за финансиране на храмове, които представляват паметници на културата от национално и световно значение, както и критериите за оценка на проектопредложенията.

В хода на дискусията бе уточнено, че таванът, заложен за финансиране на проекти, се запазва в размер на 400 хил. евро. Във връзка с искане за въвеждане на категоризация за премиране на културните ценности с голяма тежест за тези с национално и световно значение, зам.-министър Грудев посочи, че това предложение на Св. Синод е вече вписано в проекта на наредбата.