Църквата и МЗХ се скараха за 1 млн. евро и как да ги изхарчат

Николаос Цитиридис 09 февруари 2016 в 19:09 5553 3

Спор между Светия Синод и МЗХ за разпределение на 1 млн. евро спря за неопределено време дейностите по подмярка 7.6 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата”. 

Парите по тази програма са 1 млн. евро и те трябва да послужат за реставрация и опазване на културните и религиозни паметници в малките населени места. Между Синода и МЗХ вече е имало официална среща на 15 януари по време заседание на работната група по подмярката.

Две седмици по-късно Светият Синод излезе с решение, че забранява на всички поделения: митрополии, църкви, манастири и др,. да кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014–2020 г.

В официалното съобщение на Светия Синод не се споменават причини защо се налага тази крайна забрана. 

От пресцентъра на МЗХ разпространиха съобщение до медиите, че има насрочена среща между Министерството и Синода за 8 февруари, но такава така и не се състоя.

Говорителката на Светия Синод Александра Карамихалева коментира пред OFFNews, че всъщност покана от МЗХ до БПЦ няма. Информацията бе потвърдена малко по-късно през деня след изпратено запитване до министерството - оттам твърдят, че поканата е изпратена, но не е стигнала до Синода.

"В момента текат разговори за насрочване на нова среща", отговориха пред OFFNews от пресцентъра на МЗХ.

Репортер на OFFNews поиска да се свърже с експертите на министерството, които са присъствали на срещата на работната група, но отговорът бе, че контактът ни с тях трябва да мине първо през пресцентъра. 

"Има проблемни моменти в проектонаредбата и си даваме сметка, че това е само проект, но те ще бъдат изчистени", обясни Александра Карамихалева, говорителка на Светия Синод.

На въпрос защо, когато все още става дума само за проектонаредба, БПЦ излиза с такова крайно решение и забрана за кандидатстване, Карамихалева каза, че трябва да се направи дълъг анализ.

Какъв може да е проблемът на църквата? 

От стенограмата, публикувана след заседанието на работната група, става ясно, че църквата иска някои от критериите да отпаднат, а други да бъдат добавени.

Михаил Хаджиев от работната група към Светия синод на Българската православна църква изразява желание за финансови средства да кандидатстват и църкви, които вече са получавали помощи от Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет. 

Протойерей Серафим Янев пък изразява желание Светият Синод да определя кои църкви са за ремонт, кои да получат пари и кои да не получат.

В публикация на сайта ФрогНюз пък се появи и името на митрополит Николай, който все още бил афектиран от скандал, възникнал с ремонт на църкви в пловдивската митрополия преди 2 години. Тогава пари за ремонт на църкви били пренасочени към джамиите в района.

Други източници пък твърдят, че проблем за Синода е работници мюсюлмани да ремонтират църквите.

Карамихалева обаче коментира, че смущенията са неясните критерии в проектонаредбата и нищо повече:

"Никога не сме претендирали за специално отношение, всичко останало е абсолютна измислица".

Следващата среща, на която трябва да се изгладят тези различния, все още няма конкретна дата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!