OffNews.bg

Семейство получи 6285 лева сметка за вода

Варненското семейство Бояджиеви получи 6285 лева сметка за вода. От местното ВиК дружество заявиха, че не отговарят за това как потребителите израходват водата си и призоваха клиентите си или да си платят сметката, или да си потърсят правата чрез съда, съобщи bTV.

За да натрупат съответната сметка, семейство би трябвало да е изхарчило близо 3000 кубика вода.

"Нашите водомери са дистанционни и въобще не сме виждали инкасаторката до началото на май, когато се обади и поиска да погледне водомера. Дойде и се оказа, че има навъртени почти 3000 кубически метра вода. Нашата нормална консумация е 8, максимум 10 кубика месечно", обясни Димитър Бояджиев.

След проверката на инкасаторката насочват Бояджиев към началника на местното водомерното стопанство - Виолин Лазаров. Той праща в имота на Бояджиеви техник, който оглежда водомера, мрежата и двора и се убеждава, че водомерът е в изправно състояние. По думите на Димитър Бояджиев проверката установява, че водомерът отговаря на изискванията "плюс-минус 5%".

Представителят на местното ВиК дружество Виолин Лазаров обяви, че тези кубици са минали през водомера и са "налични в него".

"Не е невъзможно тази вода да мине през тази тръба. Ние имаме ангажимент да подадем до имота на потребителя дадено количество вода, а за това как той ще го разходва - ние не носим отговорност. По-вероятно е да е имало авария. Ако потребителят не е съгласен с начислената вода, трябва да си търси правата чрез съда, или да си плати сметката", каза Лазаров.