OffNews.bg

Съдът позволи екстрадицията на Васил Маникатов

Васил Маникатов, който е обвинен за ръководител на наркогрупа, беше задържан за постоянно в ареста от Софийски градски съд, а малко по-късно, с решение на Апелативния съд, беше одобрена екстрадицията му в Гърция, след като окончателно свърши делото у нас срещу него за разпространение на наркотици.

След това подсъдимият ще бъде върнат у нас за изтърпяване на евентуално наказание, а после отново ще бъде предаден на гръцките власти, където е издирван за разпространяване на наркотици.

Днес Мирослава Тодорова, която преди седмица беше обвинена от вътрешния министър Цветан Цветанов за това, че толерира организираната престъпност. Като пример Цветанов посочи, че тя три години не е написала мотивите си за присъдата срещу Маникатов.

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова осъжда Васил Маникатов през 2009 година на 8 години затвор. Тогава тя не му налага мярка за неотклонение, защото Маникатов излежава други две присъди от 4 и от 9 години. Маникатов излиза от затвора на 4 ноември 2011 г., освободен е защото има и над 1000 трудови дни.

Няколко седмици по-късно той беше заловен и на 2 декември му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража по европейска заповед за арест и искане от страна на Гърция той да бъде екстрадиран за наркотици.

На 19 януари Висшият съдебен съвет (ВСС) Мирослава Тодорова заради 57 забавени дела. Решението дойде след направена през 2011 година проверка в Наказателното отделение на Софийски градски съд. Според резултатите на Инспектората при ВСС за 2010 г. съдия Тодорова е разгледала 261 дела, като е забавила 45 от тях. В периода от 1 януари до 30 юни 2011 г. тя е разгледала 192 дела, от които е забавила 12. При проверката са констатирани две дела, по които съдия Тодорова се е произнесла през 2007 г., а мотивите за тях са били внесени в деловодството ден, след началото на проверката.