OffNews.bg

Родителите на родени в Първа АГ болница бебета ще могат да ги гледат онлайн

В Първа АГ болница "Св. София" беше въведена онлайн видеосистема за наблюдение на бебета от смартфон, през която родителите и лекарите ще могат да наблюдават непрекъснато новородените. 

Това съобщи директорът на болницата д-р Иван Костов по време на посещение на кмета на София Йорданка Фандъкова и на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов, които пристигнаха в лечебното заведение, за да проверят как върви ремонта в неонатологията. 

Новата видеосистема е част от интегрираната информационна система на болницата, която позволява да се следят и финансово-административните резултати в реално време.

От началото на годината до момента в болницата са се родили около 900 бебета. През миналата година в лечебното заведение са проплакали 3000 бебета, като това поставя болницата на второ място в страната по брой раждания. 

Според д-р Костов тази година ражданията може да са между 7% и 10% повече. 

Нашата концепция за общинското здравеопазване е много ясна – модернизация, привличане и задържане на добри екипи и ефективен мениджмънт на болниците. Продължаваме с програмата за модернизация на общинските болници. Благодарение на работата с Комисията в Общинския съвет, с директорите и екипите на болниците в последните години успяваме да подобрим чувствително условията в различните отделения. Разбира се, работим поетапно, заяви Фандъкова. 

В Първа АГ болница през последните две години са инвестирани около 1 млн. лева за подобряване на материалната база и за купуване на ново оборудване. През тази година предстоят ремонти в Първа градска болница, Пета градска болница и в болницата "Шейново", както и цялостно саниране на 12-о ДКЦ в "Люлин", допълни тя. 

Кметът на София посочи, че в момента текат конкурси за болници, за ДКЦ-та и различни общински центрове.

„Надявам се да кандидатстват и колегите да подберат много добри лекари - мениджъри, защото, ако няма на място добър мениджмънт, каквито и средства да даваме, не е сигурно, че ефективно ще бъдат оползотворени. В случая със „Света София“ имаме един много добре работещ екип, защото през последните години успяха да подобрят финансовото състояния на болницата чувствително, кандидатстват по програми, привличат средства и затова заедно с Общинския съвет с радост отделяме средства, със зам.-кмета Дочно Барбалов разбира се. Той не с радост, но с отговорност отделя средства, за да може да продължат ремонтите в болниците", каза Фандъкова.