OffNews.bg

Родители излизат на протест срещу нерегламентирания прием в детските градини

Родители на деца от градината в Горна баня в София излизат на протест пред сградата на Столична община. Поводът е уволнението на директорката Мариана Иванова.

Протестът ще се проведе на 3 януари от 8.00 часа.

Исканията са за възстановяване на Иванова като директор на детската градина, проверка от прокуратурата за оказван натиск от администрацията на общината върху директорите на детски градини в София за приемане на деца, които са извън системата за класиране в детските градини и честна система за приемане на деца в детските градини, като с приоритет да бъдат децата от съответния квартал.

В писмото се посочва, че през последните месеци добрият климат в Детска градина 164 е силно нарушен. Според родителите заместничката на Иванова Петя Георгиева заявявала няколко пъти, че тя ще бъде следващият директор на градината. Самата тя имала неприемливо поведение към децата, като ги заплашвала:

Многобройните атаки срещу бившия директор г-жа Мариана Иванова се отразиха както на персонала, така и върху нашите деца. Ние, родителите, подкрепяме г-жа Иванова и настояваме за нейното възстановяване.

Различните жалби, пускани срещу г-жа Иванова се отнасят главно до периода, в който детската градина е управлявана от екип в състав: директор – Марияна Иванова, зам.- директор – Петя Георгиева. Относно впечатленията ни за работата на зам.-директор г-жа Петя Георгиева, заявяваме следните обстоятелства и факти, които са регистрирани като жалби към момента на нейната работа:

– По повод скандала с липсата на договор за обучението по плуване на децата през пролетта на 2017г., г-жа Георгиева лично събира таксите от родителите. Впоследствие стана ясно, че същата е получавала комисиона за тази своя дейност.

– По твърдение на част от децата, г-жа Георгиева е имала лошо отношение към тях, като не са единични случаите, в които е използвала цинични думи и викове в тяхно присъствие. Считаме, че заплахи като: „ако ви падне нещо на земята, докато ядете, ще го излижете“ и други подобни не са уместни и създават излишни страхове у децата.

– Налице е инцидент, при който поради невнимание г-жа Георгиева удря главата на дете с врата.

– Налице са редица случаи, в които г-жа Георгиева заявява пред персонала на детската градина, че именно тя ще бъде следващият директор.

Ние, родителите от 164 ДГ „Зорница“, считаме, че г-жа Петя Георгиева не е подходяща, както за работа с деца, така и за директор на каквито и да е детски заведения.

Настояваме пред Вас като кмет на София за възстановяване на г-жа Иванова на позицията „Директор“ на 164 ДГ „Зорница“.

При необходимост ще предоставим подписка на родителите в подкрепа на това писмо.