OffNews.bg

Риболовци на четири протеста днес: Личев прокарвал лобистки промени, бил ''живата история на убийството на българските реки''

Риболовци излизат на четири протеста днес, съобщава сдружение „Балканка“.

Те се противопоставят на предложените от служебния министър на екологията Асен Личев промени в Закона за водите и Наредбата за ползване на повърхностните води, които наричат "лобистки". Искат спирането им и оставката му. Наричат го "живата история на убийството на българските реки през последните 20 години" с мотива, че в този период именно Личев е ръководил ресорната дирекция в екоминистерството.

Протестите ще са в:

- София - пред Министерски съвет, от 16:30 ч;

- Луковит – при водохващането за ВЕЦ Радомирци, от 16:30 ч.;

- Варварски минерални бани (паркинга), близо до водохващането за ВЕЦ Ели дере – от 18:30 ч.;

- района на Пловдив – при стената на ВЕЦ Кадиево – от 18 ч.

Предложенията целят смекчаване на изискванията за построяване на нови ВЕЦ в защитени територии, обясни пред БНР един от организаторите, Николай Граждански от Риболовен клуб "Панега 2021"

"Другото нещо, с което не сме съгласни, са вредните действия на мини ВЕЦ-овете. Постоянно има промяна на нивото на реките, което вреди за организмите, които живеят в тези води. Влиянието, което нанасят, е по-скоро пагубно за реките", обяснява той.

Димитър Куманов от "Балканка" допълва, че с промените се узаконяват незаконно изградени ВЕЦ-ове и се разрешава изграждането на такива централи в защитени зони по "Натура 2000".

"С изключение на три ВЕЦ-а в България, всички не притежават учредени права за строеж и министърът сега с тези изменения на наредбата иска това положение да продължава вечно. Досега строителството на всякакви видове ВЕЦ-ове в "Натура 2000" зоните беше забранено. Сега министър Личев иска да разреши строителството на още ВЕЦ-ове в "Натура 2000" зоните като основният му прицел са Марица, Тунджа, Струма и Места".