OffNews.bg

Референдум в София наесен за градинките между блоковете

През есента в София ще има референдум, който ще реши проблемите с презастрояването на града. 

Това заяви общинският съветник от "Политическа група 5" в Столичния общински съвет Симеон Славчев. Той ще инициира обсъждането на въпросите за допитването в София и вече е получил подкрепата на колегите си от всички партии да предложи на сесия референдум за цяла София. 

"Въпросите за референдума, които бяха предложени за район Младост първо са незаконосъобразни, второ популистки и трето няма да решат проблемите с презастрояването в "Младост", а напротив ще ги задълбочат", категоричен е общинският съветник.

В момента Славчев заедно с други общински съветници работят за определянето на въпросите, които ще бъдат разделени по групи и едва след това ще се изберат тези, които ще бъдат предложени за допитването. 

"Един от въпросите например може да бъде свързан с предоставяне от общината на прилежаща земя – частна общинска собственост, към сгради етажна собственост в жилищните комплекси за поддържане и използване от съответната етажна собственост, коята ще упражнява и контрол по поддържането и използването на земята. В момента живеещите в блоковете са собственици само на земята под сградата. Целта е подобряване качеството на обитаване на жилищните комплекси в Столична община. 

Така, предоставяйки на живеещите междублоков терен, те могат да го превърнат в градинка или детска площадка. В същото време нямат право да сменят предназначението на този терен като например за търговска цел. Запазвайки терена за озеленяване или детска площадка общината също може да помогне като предостави материали - пейки, кошчета, осветление и растителност за озеленяването. Така живеещите в блока ще имат отговорността за поддържането и опазването на това пространство. С тази идея се поставя и край на проблемите със строители, инвеститори", обяснява идеята си инж. Симеон Славчев. 
Според него един от вариантите за въпрос за референдума може да бъде: Да се върне ли земята в междублоковото пространтство на собствениците, живеещи в съотвения блок?