OffNews.bg

Протести в страната: България трябва да е миротворец. Една майка не дава оръжие на по-слабото си дете

В три големи български града - София, Пловдив, Варна, както и други населени места се проведоха демонстрации за ненамеса във войната в Украйна в рамките на инициативата "Общобългарски поход за мир и неутралитет".

Стотици граждани в столицата се събраха на площад "Народно събрание", където с тъпани и гайди започна походът за мир и неутралитет. Почти всеки участник развя българския трибагреник. Паметникът на Цар Освободител също беше обвит с българското знаме, съобщи БНР.

Гражданите се обявиха категорично за това, че България не трябва да е страна във военния конфликт в Украйна, да не се дава оръжие или военна помощ на Киев.

Според демонстрантите България трябва да бъде миротворец - дала е християнството и на Русия, и на Украйна. Тя е майка и на Русия, и на Украйна. Само една държава, която пази неутралитет, може да види обективно и да разбере двете страни на конфликта. "Една майка не дава оръжие на по-слабото си дете, когато двете деца се бият, тя ги разтървава", коментира протестиращ на площада.

Казусът с изпращането на военна помощ за Киев се обсъжда от управляващата коалиция в момента. А за утре е насрочена друга - контрапротестна проява, която ще настоява депутатите да вземат решение за предоставяне на оръжие за Украйна.