OffNews.bg

Приемни родители се оплакаха от липса на подкрепа от държавата

Приемни родители обявиха, че не получават подкрепа от държавата и са третирани с неразбиране от обществото за това, което правят, като опровергаха, че гледат деца само за пари. 

От Националната асоциация за приемна грижа коментираха разследвания, които разкриват как хората в цяло ромско село се издържат като приемни родители, като подчертаха, че това са единични случаи, в които са виновни социалните работници, които са ги утвърдили като приемни родители, и липсата на контрол. 

От Асоциацията обясниха, че издръжката, която държавата дава за децата в приемни семейства, е 195 лева за бебета и деца до 3 години, 227 лева за дете между 3 и 14 години, и 260 лева за децата от 14 до 18 години, като в тази сума се включват всички разходи на детето - дрехи и обувки, джобни, лекарства и т.н., като често цялата сума отива само за медикаменти.  

Затова приемният родител често използва собствени средства, за да покрие нуждите на детето. 

В същото време приемните родители често не получават подкрепа за трудностите, които срещат в отношенията с децата. Някои се притесняват да споделят проблемите си със социалните работници, защото са заплашвани и обвинявани. 

Около 20% от децата в приемните семейства не идват от биологичните си семейства. Голяма част от тях са неглижирани, насилвани. Други 20% идват от центрове за настаняване, от болниците. Тези деца са много измъчени, много изтормозени. Те са като малки зверчета, които не вярват на никого, разказаха приемните родители. 

"Това е професия като на социалния работник. Местоработата са нашите домове, работим на граждански договор, самоосигуряваме се. Изчислили сме, че приемният родител получава 80 стотинки за 1 работен час, 19 лева за ден. Чистата сума, която получават приемните родители, е 599 лева. За две деца увеличението е 160% за 3 - 170%. Заплащането на приемния родител се увеличава с 10%, а не получава две или три заплати, както се интерпретира", обясни приемната майка Гинка Илиева.

От Асоциацията подчертаха, че приемният родител няма право на болничен или на отпуск по майчинство. Ако на приемно семейство се роди собствено дете, жената няма да получава майчинство. Приемният родител няма право и на обезщетение за безработица. 

Ако приемен родител се разболее, детето бива извеждано от семейството, а родителят няма възможност да се лекува. Много приемни родители си отиват от онкологични заболявания и остават неподкрепени от държавата, допълниха от НАПГ.

Приемните родители срещат трудности и в стремежа си да осигурят добри развитие на децата, защото не могат без съгласието на биологичния родител да запишат детето на училище, например. Трудности срещат родителите и когато става въпрос за получаване на медицинска помощ, а в някои детски градини отказват да приемат деца от приемни семейства. 

Приемните родители се сблъскват и с много предразсъдъци, особено ако хората видят бяла жена с мургави деца.

Друг проблем е, че социалните работници у нас са претоварени. Според председателя на Асоциацията Мирослав Долапчиев социалните работници в България работят по 80 - 100 случая, докато в Европа стандартът е социален работник да поема по около 12 случая, особено ако детето е в риск.

Проучване на "Тренд" от септември 2017 г. показва, че 33% от безработните българи и 31% от хората със средни доходи биха станали приемни родители, ако получават заплата и издръжка за това. 

Според данните от проучването едва 4% от българите биха станали приемни родители. В същото време 76% от българите смятат, че децата, лишени от родителска грижа, трябва да бъдат настанявани в приемни семейства, а не в социални домове.

24% от българите свързват приемната грижа с грижа за изоставени деца, 11% я възприемат като временна грижа за деца в семейна среда, 9% я определят като вид работа за безработни.

По данни на Агенцията за социално подпомагане към края на ноември в България има 2215 приемни семейства, като най-много са те в областите Варна, Велико Търново, Плевен, Шумен, Монтана, Хасково и Пазарджик. 

Най-малко приемни семейства има в София-област, Силистра и Кърджали. 

Професионалните приемни родители са 2206, а доброволните са 9.

Към края на октомври 2017 г., в приемни семейства са настанени 2103 деца. 2016 от тях са здрави, а 162 са с увреждания.