OffNews.bg

Половин милион домакинства останаха без ток

450 690 абонати са без ток заради повреди, причинени от обилния снеговалеж. Екипи на трите електроразпределителните дружества работят за отстраняване на авариите.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНР.

Тя уточни, че на територията на EVN 160 населени места или 147 хиляди абонати са без електрическо захранване. Най-тежко е положението на територията на област Пловдив, където 61 населени места са без електричество. В област Смолян без ток са 38 населени места.

"На територията на ЧЕЗ – 400 са населените места без електрическо захранване, като този проблем се отнася до 183 690 абоната на ЧЕЗ. Най-тежко е положението в област Враца, където 96 населени места са без електрическо захранване, а на територията на област Монтана – 56 населени места са без електрозахранване", обясни министърът.

По думите ѝ на територията на ЕНЕРГ ПРО също има проблеми. Там без електрическо захранване са 397 населени места или 120 00 абонати. "Най-тежко е положението на териториите на област Шумен – 68 населени места без електрическо захранване, на област Търговище - 67 населените места, на област Велико Търново – 118", посочи министър Петкова.

Министърът в момента е в област Враца и пътува съм село Гложене, където е една от най-сериозните повреди по мрежата на ЧЕЗ.

Междувременно от АПИ призовават шофьорите в областите Шумен, Разград и Силистра да се въздържат от пътуване до намаляване на силния вятър. В трите области от вятъра видимостта е нулева и има снегонавявания. Докато не се подобрят метеорологичните условия е невъзможно извършването на снегопочистващи дейности на републиканската пътна мрежа.

Много тежки камиони са заседнали на различни места по пътищата в Монтанско, съобщиха от Областната управа в Монтана. С техника на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" камионите постепенно се изтеглят. За последните 24 часа от снега са измъкнати над 20 машини. С техниката на общинската фирма "Чистота" в Монтана се отстраняват паднали по пътища и улици клони и дървета. Заради тежкия и в голямо количество мокър сняг дърветата са се превили и някои от тях са се пречупили.

Голяма част от населените места в Русенско са без ток. Затворени са пътищата за София и Варна, в областта има и много закъсали автомобили.

Прекъснато е движението на влаковете и в осем железопътни участъка заради усложнената зимна обстановка, съобщи БДЖ. Движението на влаковете в цялата страна се осъществява в при тежки зимни условия. Възможни закъснения и престои за неопределено време в някои участъци.

Отсечката между Благоевград и Симитли бе пусната отново в експлоатация към обяд, но пътниците във влака влака Варна-София продължават да стоят на гара "Мадара", където са блокирани от 9 ч. сутринта. Във вагоните има и деца, а температурата постоянно пада, оплакаха се пътуващи пред "Дарик".

Железопътните участъци, в които е прексънато движението, са:

· Пирдоп – Тъжа – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;

· Тулово – Змейово – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;

· Мост – Кърджали – в участъка има паднала скална маса върху железния път;

· Самоводене – Велико Търново – в участъка има паднал електрически далекопровод върху контактната мрежа;

· Благоевград – Симитли – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;

. Каспичан – Мътница – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;

. Бойчиновци – Монтана – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;

· Гавраилово – Шивачево – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа.

Валежите през следващото денонощие ще намалеят, но ще застудее още, предупреждават от НИМХ към БАН.