OffNews.bg

Патриотите се заканиха да блокират границата до неделя, властта ги заплаши с ответни мерки

Българо-турската граница бе блокирана днес от поддръжници на Патриотите в опит да бъдат спрени автобуси с гласоподаватели от Турция. Организаторите се заканиха да държат блокадата до неделя, когато са парламентарните избори.

Заради действията им днес премиерът е свикал спешно заседание, в което са участвали шефовете на МВР, ДАНС и главният прокурор. След съвещанието правителствената пресслужба обяви, че властите настояват блокадата да бъде вдигната, в противен случай ще предприемат предвидените в закона мерки.

"Участниците в срещата бяха единодушни, че свободното движение през граничните контролно-пропускателни пунктове следва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право. Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки", се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Междувременно блокадата продължава вече четвърти час. Граждани, симпатизанти и политици от „Обединените патриоти“ продължават да протестират срещу изборния туризъм на границата с Турция, на километър от ГКПП Малко Търново. Около 40 – 50 души опънаха транспарант „Обединени патриоти: Браним България, браним Европа“. И на този протест има кукери, играят се хора и се слушат възрожденски песни.

Въпреки че пътят бе блокиран с плътна колона, автомобили се пропускат и в двете посоки на движение. Два автобуса от Турция също преминаха към България. По информация на „Хоризонт“ от началото на седмицата в страната ни през ГКПП Малко Търново са влезли 27 извънредни автобуса.

Напрежение между протестиращи и полиция няма. Присъствието на служители на МВР обаче е засилено. Над 15 автомобила на полицията са спрени до мястото на протеста, има служители на жандармерията, на Гранична полиция, включително и пожарна кола. Протестиращите са опънали и шахти.

По повод блокадата лидерът на ДОСТ Лютви Местан изпрати писмо до ръководителя на мисията на ОССЕ за наблюдение на изборите г-н Роман Якич с молба да окаже незабавно съдействие за деблокиране на границата. Ако този въпрос не бъде решен, изборите ще бъдат опорочени и ние няма да признаем изборните резултати, пише Местан. Като ответна мярка той заплаши с мащабни протести.