OffNews.bg

Ощетените от квестори седмокласници остават с по-малко точки на изпита за гимназиите

Ощетените от две квесторки 12 седмокласници от 148-мо училище в София не са били обезщетени при оценяването им. Те са получили по-малко точки на втория модул по математика, въпреки че не са развили подробно решенията на задачите не от незнание, а защото са им били отказани листове за белова.

OFFNews описа проблема при провеждането на националното външно оценяване, от чиито резултати зависи класирането в гимназиите с прием след VII клас. След това Министерството на образованието и науката обеща, че няма да има ощетени деца. За съжаление, към момента това обещание се оказва неизпълнено.

Резултатите излязоха вчера, моята внучка е получила общо 12.25 точки на втория модул при максимални 35. Това означава, че на решени задачи е получила по 0.5 точки, сподели Александра Георгиева, която разказа пред OFFNews за проблема.

При подробно извеждане на решението се дават до 4 точки и половина, но ако то липсва, а се напише само верният отговор, се полага половин точка. Учениците в стаята не са описали подробно решенията, нямат и чертежи, защото двете квесторки са отказали да им дадат листове за белова. Казали им да пишат върху листовете с напечатаните задачи и ги посъветвали да не чертаят.

OFFNews настоя за отговор на въпроса как децата ще бъдат обезщетени. Днес се обърнахме към зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, която изненадващо отрече да има проблем.

"Първо, не можем да говорим за ощетяване - каза тя. - Ще се оцени всяка стъпка от решенията."

Уви, стъпките към крайното решение липсват, защото децата не са имали листове, върху които да пишат. Този очевиден проблем явно остава скрит за отговорните в министерството.