OffNews.bg

Още деца се връщат на училище днес, в Пловдив те са 74%

Още ученици от 1. до 4. клас се връщат присъствено на училище от днес.

В Пловдив град те са 74%, в Пловдив област - 57%, съобщава БНР. Техните родители са дали съгласие децата да се тестват за COVID-19 в клас с щадящи тестове. Останалите учат онлайн. За връщане на паралелка е необходимо най-малко 50% от родителите да са дали съгласие.

В 10 пловдивски училища всички паралелки се връщат в клас (ОУ „Ал. Константинов“, „Виктория и Крикор Тютюнджян“, „Петър Берон“, “Райна Княгиня”, „Драган Манчов“, „Елин Пелин“ и „Тодор Каблешков“ и средните училища „П. Евтимий“, „Пейо Яворов“ и „Братя Миладинови“), в 34 от областта нито една няма да се върне, по данни на Регионалното управление на образованието в Пловдив.

В училище „Йордан Йовков“ 72% от учениците, които са изцяло от уязвими групи, се връщат в клас. Но от училищата в „Столипиново“ нито една паралелка няма да се върне към присъствено обучение. 

В Пловдив област училищата са 153. От тях в Сопот само 10% от учениците в начален етап се връщат. В Кричим всички деца от двете училища в общината се връщат в клас. Училища със 100% има и в община Родопи. В Асеновград 34% от паралелките са в готовност да заменят виртуалните с реалните стаи, но процентът на децата е едва 26.

Вчера не беше регистрирана нито една положителна проба за COVID-19 в Пловдивско, където в понеделник започна връщането на ученици от начален етап присъствено в 8 училища. Отрицателни бяха всички тестове и на педагогически и непедагогически специалисти без зелен сертификат, съобщи МОН.

София област

3637 ученици в 261 паралелки от начален етап в Софийска област се върнаха в 65 училища вчера и днес по данни на образователното министерство. Тестовете на учениците са отрицателни, с изключение само на един ученик, който е дал положителна проба. Всички педагогически специалисти са здрави.

Област Велико Търново

Около 3 300 ученици от начален етап в област Велико Търново отново са в класните стаи, съобщава МОН. Около 56% от родителите са дали съгласие децата им да бъдат тествани за коронавирус два пъти в седмицата. Връщането в училищата стана възможно, след като в края на миналата седмица в региона бяха доставени общо 12 700 теста за COVID-19.

Област Ловеч

В област Ловеч от днес присъствено се връщат 66% от учениците от 1. до 4. клас. Процентът включва 140 паралелки в общините Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит, Априлци и Угърчин. От вкъщи продължават да учат в селата Александрово, Малиново, Бабинци, Глогово и Дебнево и две училища в Ловеч и Луковит.

В Летница и Ябланица присъственото обучение не е прекъсвано. В останалите 6 общини в областта 5. - 12. клас продължават дистанционно до петък заради високата заболeваемост от COVID-19 - над 700/100 хил. души население.

Област Хасково

Малките ученици от 44 училища в област Хасково ще бъдат тествани днес, преди началото на часовете. 13 260 теста пристигнаха в петък, а 4 045 родители дадоха съгласие за тестването. Присъствено ще учат близо 60% от паралелките в областта.

Област Враца

Присъственото обучение от 1. до 4. клас се подновява в 41 училища в областта. 2237 деца ще бъдат тествани. В останалите 12 училища, където половината от родителите не са дали съгласие, ще продължи дистанционното обучение.

Ямбол

Само в едно ямболско училище – „Проф. Петър Нойков“, децата се върнаха в класните стаи в понеделник, след като родителите им пожелаха да бъдат тествани. Днес се очаква да бъде възобновено присъственото обучение в още 8 училища в региона.

Стара Загора

20 000 тестове вече са получени в областта и започва тестване на учениците, които от днес се връщат в клас. В ОУ „Свети Климент Охридски“ в град Крън днес се връщат 29 ученици. В ОУ "Паисий Хилендарски" се врщат 48 деца. В ОУ "Никола Вапцаров" в Казанлък съгласие са дали родителите на 149 ученици.

Кърджали

В областта вчера започна тестването на учениците от I до IV клас за COVID-19. Раздадени са тестове за близо 2000 деца. Тестването ще се прави в 35 училища от три общини - Кърджали, Ардино и Крумовград.

Монтана

103 ученици вчера се върнаха в класните стаи в област Монтана. Те са от 14 паралелки. Резултатите на всички са отрицателни. Изследването се проведе спокойно в 5 училища, в чиито сгради нямаше изборни секции: ОУ в с. Замфирово, ОУ в с. Смоляновци, ОУ в с. Ковачица, ОУ в гр. Чипровци и СУ в Медковец.

Очаква се днес в класните стаи да влязат още над 900 ученици в 69 паралелки, с което общо броят на учениците, започващи присъствено, ще е 1018 в 86 паралелки.

Нови тестове

Още 359 000 теста за COVID-19 пристигнаха в склада на БЧК в с. Лозен край София. С тях се гарантира присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна за две седмици напред.

В 12 области, които върнаха децата в клас миналата седмица, се разпределят тестове от същия вид, който те вече ползват – със събиране на слюнка в пликче. Вчера и днес Регионалното управление на образованието в София град получи 120 000 от тях. Други 120 000 броя днес заминават за Благоевград, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Смолян, Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил и Пазарджик.

Регионите, които започнаха тестването на малките ученици вчера и днес, ще получат общо 119 000 теста от втория вид – с пластмасови фунийки.

Навсякъде изследването на децата протича нормално, уверява МОН.

До момента МОН е получило общо 766 000 щадящи теста за ученици. Очакват се още 1,1 млн. теста по втората обществена поръчка на Министерството на здравеопазването. При следваща доставка МОН ще направи график за връщане в училище на учениците от V, VI, VII и XII клас.

В област Кърджали общата заболяемост спадна под 250 на 100 000 души и засега децата ще ходят на училище без да бъдат изследвани. Поради тази причина там за момента не се предвижда доставка на допълнително количество тестове.