OffNews.bg

Осъденият Марин Калчев: Няма да спра да ползвам марихуана

"Държавата има инструмента да ме смачка, но аз не съм спирал и няма да спра да употребявам марихуана, за да облекча пристъпите и болките си."

Това разказа болният от множествена склероза Марин Калчев пред Нова телевизия.

През последния месец Марин изтърпя и мъките да премине през българската съдебна система като подсъдим, след като бе заловен с 50-ина грама марихуана, която ползва, за да облекчава болките си.

Делото създаде абсолютен прецедент. След като на 27 март, на първа инстанция е оправдан, преди седмица, на втора Марин е осъден заради употреба на марихуана за медицински цели и глобен с 1000 лева.

"Никога не съм бил задържан, нищо подобно. А сега съм осъден! Не е ясно за какво. Не е въпросът колко е грамажът на марихуаната, въпросът е морален, за какво е тази марихуана. Аз не се лекувам с марихуана, аз си потискам симптомите, т.е. не ги потискам, а директно ги елиминирам, това го казаха и лекарите експерти”, коментира Марин.

Прокурорът по делото дори си позволил да съветва Калчев как да се лекува, сподели Марин. Заявил му, че за марихуана му трябва разрешително от Министерството на земеделието и храните.

"Аз не ползвам индустриално количество марихуана, господин прокурор. Аз го ползвам, за да се лекувам", обърна се към него Марин Калчев.