OffNews.bg

Опасност от водна криза в Радомир

В предаварийна ситуация е един от основните водоизточници, които снабдяват с питейна вода Радомир. Това стана ясно от писмата, които е изпратила общината до министрите на регионалното развитие и на околната среда и водите, до областния управител и до управителя на "ВиК" ООД - Перник.

Според община Радомир през последните две седмици се наблюдава тревожна тенденция на постоянно изключване на помпите в помпена станция "Опалово" поради сериозно намаляване на водата във водоизточника. От този водоизточник се снабдяват ниските части на Радомир, включително квартал "Върба", както и селата Борнарево и Николаево.

Загубите на довеждащия водопровод от помпената станция до резервоар "Ниска зона" възлизат на 40%, показват инженерните проучвания. 

Само за последните шест месеца на същия водопровод са отстранени 50 аварии.

Кметът на общината Пламен Алексиев заявява, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града. Според него се налага авариен ремонт на довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово" до града, за да се редуцират загубите на вода.

В писмото от управителя на "ВиК" ООД - Перник се препоръчва въвеждане на режимно водоподаване на части от кв. "Върба".

Община Радомир е уведомила и за тежкото състояние на водопроводната мрежа в селата Жедна, Негованци и Касилаг.

От 12 декември миналата година във високата зона на Радомир е въведено режимно водоснабдяване.

От общината заявиха, че разполагат с изготвен инвестиционен проект за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Извор. Те добавят, че са изготвени и проекти за ремонт и реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Друган, където загубите в мрежата са над 55%.

Проект за реконструкция на напорен резервоар и довеждащ водопровод има и за селата Жедна и Негованци.

Цялата техническа документация е съгласувана с всички институции и разполага с издадени разрешения за строеж, уточнява пресцентърът.