OffNews.bg

Омбудсманът иска по-дълъг срок за обсъждане цените на тока и парното

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да удължи срока за онлайн общественото обсъждане на наредби за регулиране цените на електрическата и топлина енергия, планирано за четвъртък. За това настоява омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до регулатора.  

"Повод да се обърна към Вас е публикуваната на 30 април информация на сайта на КЕВР за обществено обсъждане на 5 май от разстояние в сградата на Комисията на Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия и Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 5 от 2014 г. за регулиране на цените на топлинната енергия, съответно от 10 и 11 ч.", пише омбудсманът до инж. Иванов.

Ковачева подчертава, че до датата на общественото обсъждане реално има 4 дни, от които само един е работен. Според нея този подход на КЕВР е не само неприемлив, но и формален, защото заинтересованите страни няма да имат достатъчно време да се запознаят с предложенията, а това ще възпрепятства тяхното ефективно участие в дискусията.

„С оглед на изложеното и на основание Закона за омбудсмана, отправям към Вас препоръка обществената онлайн дискусия на проектите за изменение и допълнение на двата нормативни документа да се отложи за по-късна дата, преди крайния срок на общественото обсъждане на 14 май, с цел постигане на професионален и ползотворен дебат", аргументира позицията си омбудсманът.