OffNews.bg

Обявиха конкурса за възстановяване на Войнишкия мемориал в парка на НДК

Столична община обяви архитектурен конкурс за проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. 

Това става ясно от сайта на направление „Архитектура и градоустройство“ към СО. Решението за възстановяване на мемориала в парка на НДК бе взето от СОС в края на май. 

Мемориалът на загиналите воини от „Желязната дивизия“ е открит през 1934 г. от цар Борис III, за да се почете безпримерната храброст и победни боеве в защита на отечеството. През 1980 г. е съборен при строителството на НДК и на негово място е издигнат паметника „1300 г. България“, който е премахнат през 2017 г. 

Предвижданията на идейния проект трябва да включват: 

· осигуряване на условия за отдаване на почит и възпоменание, включително за полагане на венци, чрез възстановяване на мемориала на загиналите войници, който да представлява недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на падналите в трите войни. 

· цялостно повишаване на естетическите и функционалните качества на обитаемата среда чрез пълноценно и безконфликтно свързване на предложеното решение с околното пространство и паралелното му развитие.

Крайният срок за подаване на проекти в конкурса е 29 януари догодина.