OffNews.bg

Нови клинични данни за Vuse показват благоприятно въздействие за намаляване на вредата от тютюнопушенето

Медицинското специализирано издание Internal & Emergency Medicine публикува нови резултати от едно от най-мащабните досега проучвания за електронните вейп устройства, в което е анализирана водещата марка Vuse на БАТ.

В проучването са сравнени клинични данни на пълнолетни потребители единствено на продукти Vuse с тези на пълнолетни пушачи на традиционни цигари. Резултатите от изследването показват, че участващите пълнолетни потребители на Vuse имат благоприятни разлики в биомаркерите за излагане (BoE) и биомаркерите за потенциална вреда (BoPH), свързани със заболявания, причинени от тютюнопушенето, в сравнение с пълнолетните пушачи.

Пълнолетните потребители на Vuse показват значително по-ниски биомаркери на излагане на основните токсични вещества в цигарения дим, определени от Световната здравна организация (СЗО) . Данните също така представят и благоприятни разлики при пълнолетните потребители на Vuse спрямо пълнолетните пушачи по отношение на всички измерени биомаркери на потенциална вреда, като три от тях са статистически значими.

Д-р Джеймс Мърфи, директор „Научни изследвания“ в БАТ, заяви: „Вейпингът придобива все голяма значимост, тъй като пълнолетните пушачи търсят алтернативни никотинови продукти с намален риск. Ето защо тези резултати са толкова важни за Vuse, за БАТ и за пълнолетните потребители, тъй като те ни позволяват да разберем по-добре реалното положително въздействие на вейпинга в сравнение с пушенето. Изследването показва ясна разлика между пълнолетните потребители, които използват Vuse в сравнение с пълнолетните пушачи и растящия потенциал за намаляване на риска, както и водещата роля на вейпинга в намаляването на вредата от тютюнопушенето. Бих искал да благодаря на всички, които участваха и помогнаха за провеждането на това проучване. То е още една важна стъпка напред по пътя ни към изграждането на A Better Tomorrow™.“

Вейп продуктите са най-широко изследваните и най-приетите алтернативи на тютюневите и никотиновите продукти в световен мащаб. Научните данни на БАТ за вейп продуктите са публикувани в над 80 рецензирани специализирани издания и допринасят за значимостта на доказателствата в подкрепа на ролята на тази категория продукти за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Иновативният характер и обхватът на това проучване – което е едно от най-мащабните такива на вейп продукти досега – предоставя ключова информация за въздействието на вейпинга върху здравето в реалния свят.

Vuse е водещ световен бранд за вейп продукти и първата глобална марка за вейп продукти с неутрални въглеродни емисии . Продуктите на Vuse се предлагат на 33 пазара, включително и България, с общо над 10 млн. потребители по света.