OffNews.bg

Нова заповед: Маски долу! (ВИДЕО)

Заради общественото неводоволство здравният министър Кирил Ананиев бе принуден да отмени собствената си заповед да се носят маски на обществени места, стана ясно на скоростно свикан брифинг. 

"Току-що подписах заповед до постигане на консенсус", заяви Ананиев. От думите му стана, че засега мярката остава само препоръчителна. 

Вместо това българската държава ще купи 1 милион предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез социалното министерство на хора, които не могат да си ги закупят, обясни здравният министър. Очаква се защитните средства да дойдат до 1 седмица. 

"Вече десетина фирми насочиха производството си към медицински материали", обясни Ананиев.

 "Всички мерки са за опазването на здравето на гражданите и овладяване на разпространението на коронавирус. Мерките са превантивни и ни дават за пример на други държави", подчерта Ананиев.

И за пореден път каза, че всички мерки, предприети от щаба и правителството, са насочени само и единствено към защита на здравето на българските граждани.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че в близките дни не е имало опити за контрабанда на маски и че до този момент няма глобени за неносенето на маски. Затова пък са глобени 402-ма, които не спазват карантината и стоят по градинките и парковете. Маринов подчерта, че глобите за това няма да се актуализират.