OffNews.bg

Нова система ще замести винетките

Обмисля се нова система за таксуване по пътищата, която да замести винетките, заяви днес шефът на "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Според него винетките са временно решение и до няколко години трябва да се премине на тол система.

Тя ще бъде разработена от работна група към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тол системите са няколко типа, като първият вариант са пропускателни пунктове и бариери, където да се плаща такса за преминаване по съответната магистрала. Вторият вариант е телепас – с електронно устройство като винетка, но с чип в себе си, се залепва на предното стъкло и при преминаването на портална рамка се теглят пари. Третият вариант пък е електронният тол през GPS система.

Очаква се първо тол системата да заработи за транзитно преминаващите товарни превози до две години, като след това локалният товарен трафик и леките коли ще се оборудват с такива устройства последни. Това е стратегия за платени пътища, която може би след 5-6 години за леките автомобили ще влезе у нас, предполага Лазаров.

Преди дни от АПИ съобщиха, че за трета поредна година, цените на винетките няма да се променят. Годишният стикер струва 67лв., месечният - 25 лв., а седмичият – 10 лв.

По последни данни колите в България, които се движат без винетка, са между 5 и 7%.