OffNews.bg

Надписите "Слава на СССР" по паметници се оказаха Photoshop

Надписите "Слава на СССР", надраскани върху паметника на Левски в Ловеч, този на братята ген.-лейтенант Георги Вазов и генерал-майор Владимир Вазов в Пловдив и Докторският паметник, се оказаха манипулирани с Photoshop. 

Снимките бяха публикувани във Фейсбук групата "Приятели на Русия" със следния текст: "Напомнихме на цяла България кой е спечелил Втората световна война и кой ни освободи от фашистко робство! Паметникът на Левски в Ловеч го избрахме, защото и той се бореше срещу робство и не бива да забравяме!Сред докторите има много руснаци, които са дали живота си за България Генерал Владимир Вазов научи българските воини да се бият срещу хитлеристката и фашистка паплач! Честит Ден на победата!". 

След публикуването на информацията местното сдружение в град Ловеч "Ловчанци" се свърза с OFFNews, за да опровергае, че паметникът на Левски е бил поруган. В София Докторският паметник също не е бил вандализиран.

На 9 май миналата година също имаше Photoshop акция, свързана със събитията от днешния ден.

Преди година ръцете на войниците от паметника на съветската армия в София бяха "боядисани" в червено, което впоследствие се оказа интернет протест.