OffNews.bg

МВР отне лиценза на Делта гард за охранителна дейност

Миналия четвъртък МВР е отнело лиценза на охранителната фирма Делта гард, съобщиха от ведомството на Бойко Рашков. Това е станало със заповед на ръководителя на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Станимир Станев от 4 ноември.

На същата дата, за издадената заповед и за възможността да получи препис от заповедта, е уведомен управителят на дружеството. Тя е връчена на 5 ноември и от тая дата тече 14-дневен срок за обжалване, посочват от МВР.

Според Свободна Европа от компанията обаче твърдят, че оспорват акта на Станев пред съда и това спира неговото изпълнение.

Процедурата за отнемането на лиценза за охранителна дейност на „Делта гард“ беше открита през октомври. На 27 октомври от ГДНП публикуваха съобщение за това в сайта на вътрешното министерство. Ден по-късно ведомственият пресцентър уточни, че основание за това е обстоятелството, че съдружник в компанията е бил обвинен в престъпление от общ характер, но въпреки това не е изпълнил задължението си да излезе от дружеството в 30-дневен срок.

По неофициална информация става въпрос за съсобственика на „Делта гард“ Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста, който през май 2019 г. е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха.

В разследването на "Антикорупционния фонд" "Осемте джуджета" името на Спасов бе посочено от Илия Златанов като част от сценария как бившият следовател Петьо Петров и негови близки се опитали да му отнемат бизнеса с активното съдействие на прокуратурата.

Тогава Златанов заяви, че "Делта гард" са го следили и са охранявали бизнеса му, без негово съгласие. В хода на разследването стана ясно, че от фирмата не допускат никого да доближава асансьорния завод "Изамет".

Впоследствие - в края на август м.г., служителите на охранителната фирма напуснаха завода.

Бизнесменът Васил Божков пък беше обвинил "Делта", че техни служители са били сред провокаторите на антиправителствените протести през 2020 г.