OffNews.bg

Моряците от ''Царевна'': Корабът ни беше обстрелван, евакуирахме се последни

В край на март корабът "Царевна" е бил под обстрел. Моряците на борда са били евакуирани последни, разказват потърпевшите пред maritime.bg. 

Преди да се стигне до успешна евакуация е имало и два неуспешни опита, съобщи пред Нова телевизия собственикът на фирмата, наела екипажа.

Моряците кацнаха във Варна с правителствения самолет

По думите на моряците първите дни на войната са били спокойни. В края на март обаче ситуацията се влошила.

„Първите дни бяха спокойни и ние не се притеснявахме. Вярвахме, че сме на сигурно място. Към края на март за първи път удариха кораба и няколко дни по-късно започнаха изключително интензивни военни действия в района на пристанището. Те продължиха близо две седмици. Стреляше се почти през всяко време на денонощието”, разказва вторият механик Рали Димов.

Следват още удари по кораба. „Имаше и по надстройката - в 3 и 4 хамбар. Моята каюта също беше ударена”, спомня си морякът Радослав Стоянов . „Имаше период, когато се стреляше през цялото време и спяхме и се криехме долу - кой, където намери”, допълва Димов.

Преди да се стигне до успешна евакуация, имало и 2 неуспешни опита, разказва собственикът на фирмата, наела екипажа. В единия от случаите на моряците било предложено да се евакуират по суша през Украйна.

„Те писмено отказаха всички до един, защото там много се стреляше. Само един човек каза – аз ще тръгна”, заяви Николай Стефанов – управител на фирмата, наела екипажа на „Царевна”.

Как се евакуираха моряците от кораба Царевна: Един от колегите тръгна на своя глава, върна се и каза, че имаме коридор

По думите на втория механик Рали Димов, докато българите се криели в кораба и мислели, че не никой не може да се евакуира, 26 човека от друг кораб успели да напуснат пристанището.

Извеждането на кораба "Царевна" от Мариупол в момента не е реалистично

"Минаха с куфарите покрай нас и си заминаха хората. В 5 следобед вече са били в Донецк, на сигурно място. Тогава разбрахме, че ние сме останали последния екипаж на търговски кораб в пристанището", казва Димов.

В този момент моряците вземат нещата в свои ръце и тръгват по своя инициатива, успешно минават първите метри и стигат до руските военни.

"Те ни дадоха храна, вода и след това ни извозиха към първия пост, който е в покрайнините на Мариупол, а след това ни откараха с охрана до Донецк", казва Радослав Стоянов.