OffNews.bg

МОН проверява как се става професор в МУ-София

Проверки на Министерството на образованието и науката ще покажат как се придобиват научни степени и академични длъжности в два университета - Медицинския в София и Техническия във Варна.

Те бяха разпоредени днес от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. 

Научните степени са доктор (образователна и научна) и доктор на науките, а длъжностите - асистент, главен асистент, доцент, професор. Те са определени в Закона за развитието на академичния състав, който дава и правото на министъра на образованието да осъществява контрол.

Висшите училища сами "произвеждат" докторанти, доценти и професори. Съгласно закона процедурите за прием на докторанти и за заемане на академичните длъжности се откриват с решение на съответното висше училище или научна организация. Научните журита, които оценяват дисертационните трудове на кандидатите се утвърждават от факултетния/научния съвет, а ректорът издава заповед, с която определя окончателния състав на научното жури.

След проверките в двата университета ще бъдат извършени такива тематични проверки във всички висши училища у нас.

Проверките ще са както за откритите и неприключилите процедури, така и за приключилите от началото на 2015 г. досега, уточниха от пресцентъра на Министерството на образованието.

"Във връзка със засиления обществен и медиен интерес към проблемите на висшето образование и упражняването на контрол върху дейността на висшите училища от страна на МОН, отчитам, че са необходими спешни действия за укрепване престижа на институциите", се казва в заповедта на министъра.