OffNews.bg

МОН може да насрочи втора дата за изпитите след 7. клас

Втора дата за изпитите след седми клас може да бъде насрочена, ако има ученици, които не успеят по уважителни причини да се явят на националното външно оценяване утре и в петък.

Това стана ясно от интервю на шефа на РУО-София Ваня Кастрева пред БНТ.

Допълнителните дати могат да разместят и графика на кандидатгимназиалната кампания, за да могат и явилите се на втората дата да участват в класирането.

При невъзможност на дете да се яви на някой от изпитите, в рамките на седмица след провеждането му родителите трябва да подадат заявление до регионалното управление по образованието в града. Такава възможност се предвижда в три случая - при болничен престой, карантина или при смърт в семейството.

Ако вторият изпит се случи по време на класиранията, защото има хипотези, при които се нареждат нови желания, и могат да се включат. Ако се случи в по-късен етап, те могат да минат в хипотезата за прием над утвърдения държавен прием. Това бе възможно за четвъртокласниците и десетокласниците, поясни Кастрева.

Утре и петък са неучебни дни заради изпитите за седми клас по български език и математика. Изпитът започва в 9.00 часа, но родителите трябва да заведат децата най-късно в 8.30 ч. Децата трябва да имат документ за самоличност - ученическа книжка. Изпитът се провежда в училището, в което се обучава седмокласникът, пише се с черен химикал.

Първи модул е увеличен на час и 15 минути. Задачите по БЕЛ са 26, като последната е по литература - за създаване на текст.