OffNews.bg

МО: Няма искане от САЩ за разполагане на танкове в България

"Няма официално постъпило запитване към нашата страна за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията на България", съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Съобщението на министерството е по повод изявлението на командващия на въоръжените сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжи, който обяви по-рано днес, че американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирана техника в няколко страни - членки на НАТО, включително в страни от Източна Европа за участие във военни учения.

От МО подчертават, че Ходжи визира цялостната концепцията на САЩ за по-интензивно военно сътрудничество между страните членки на НАТО.

Според подписаното между правителствата на България и САЩ Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната на територията на нашата страна всяка година се провеждат съвместни военни подготовки и учения. Целта е да се повиши съвместимостта на въоръжените сили на двете страни, посочиха от министерството.

През последните четири години се наблюдава увеличаване на годишна база на броя на съвместните подготовки, тренировки и учения като за участие в тях се привличат и военни формирования от въоръжените сили на други държави-членки на НАТО и страни-партньорки, допълват от ведомството.

В изпълнение на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната през следващата година предстои на територията на България да се проведат около 23 съвместни подготовки и учения с участието на военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

Целта е да се повишава физическата подготовка на въоръжените ни сили за изпълнение на задачи в съвместни операции. Част от тези съвместни подготовки са в контекста на провеждащото се в момента на територията на Полша учение „Атлантическа решителност“, уточниха от военното министерство.