OffNews.bg

Митниците с демонстрация пред ученици как се залавят наркотици

Над 400 ученици от столичното 51-во училище "Елисавета Багряна" станаха свидетели на демонстрация на Агенция "Митници" с най-добре обученото куче, което мигновено открива наркотични вещества на летището. 

„Най-важните неща, които децата трябва да знаят, са, че всеки един рекламиран наркотик крие огромни рискове за здравето. Ако преди години се продаваха предимно марихуана и хероин, сега се продават повече видове, като 99% от тях са смъртоносни“, обясни Стефан Бакалов, началник на отдел „Борба с наркотрафика“ на летище "София".

Той обяви, че не много често биват залавяни контрабандисти на летището, защото то е най-негостоприемното място за наркотрафиканти. Всеки пътник, пристигащ от рискова държава, или всяка една пратка се проверяват щателно. Отделът разполага с общо 3 обучени кучета.

Целта на демонстрацията бе децата да се убедят колко важна е борбата с наркотиците. 

На презентация бяха представени някои наркотични вещества, сред които марихуана, амфетамини, хероин, халюциногенни вещества, екстази. Децата подробно бяха запознати с опасността от употребата им. Бакалов подчерта, че много от децата, употребявали силен синтетичен наркотик, остават парализирани за цял живот.

Европейската статистика сочи, че има увеличение на тенденцията от употреба на наркотични вещества от деца. В България предимно тийнейджърите употребяват амфетамини и марихуана.

Директорът на училището Асен Александров представи колаж, направен от децата, на който са изобразени лица на хора преди и след употреба на наркотици. Той обясни, че целта на училището е посланията им да бъдат по-въздействащи и по-запомнящи се от тези на наркодилърите. Александров сподели, че чрез всекидневни разговори се опитват да спрат разпространението на наркотици на територията на училището.