OffNews.bg

КЗД се сезира за дискриминация на роми в благоевградско училище

Деветчленният състав на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) взе решение институцията да се самосезира по казуса с 9-о основно училище в Благоевград, което обяви,че ще приема първокласници, но при едно условие - да не са от ромски произход.

На вниманието на членовете на КЗД бе представен доклад за самосезиране, изготвен от Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията, свързан със станалата обществено достояние информация за благоевградското училище. Въз основа на решението на деветчленния състав ще бъде образувано производство.

Скандалът се разрази след съобщение на ръководството на 9 ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград, публикувано в официалния Facebook профил на училището.

То гласеше:

"Уведомяваме родителите на бъдещите първокласници от жк "Ален мак" и с. Изгрев, че продължаваме записването на първокласници. Записани ученици - 6. Свободни места - 12-14. Не записваме деца от ромския етнос. Деца със СОП се приемат с предимство."

Въпреки развихрилата се дискусия по темата дали става дума за дискриминация от благоевградското училище обявиха, че ще продължат да отстояват позицията си.