OffNews.bg

Кремъл ''разобличи'' ДСБ: Яростни русофоби, маниаци, подли, прозападно ориентирани

Посланичката на Москва у нас Елеонора Митрофанова е изпратила писмо до председателя на общинския съвет в Пловдив Атанас Узунов с изявление на председателя на руската Дума Вячеслав Володин по повод инициативата за демонтаж на паметника на червеноармейския солдат Альоша в Града под тепетата.

Днес с писанието са запознати всички общински съветници.

Всъщност изявлението на Володин съдържа всички досега известни пропагандни наративи и заплахи на Кремъл колко лошо ще стане, ако бутнем каменния войник, но има и някои нови, крайно любопитни оценки от страна на спикера на руския парламент по повод българската партия ДСБ, която е част от коалицията "Демократична България".

Именно двама депутати от ДСБ - Владимир Славенски и Йоно Чепилски, излязоха с призив огромният каменен паметник на съветския солдат на Бунарджика да бъде демонтиран и преместен, така че да не стърчи повече над главите на пловдивчани.

Инициативата разгневи властите в Москва, стана тема в руския парламент и бе коментирана от "пресалкашето" на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Всички в един глас заявиха как за евентуалното махане на Альоша "няма да има прошка". Освен това руските власти призоваха ЮНЕСКО да брани паметника.

Според изявлението на Володин депутатите в Държавната Дума били "крайно възмутени от провокативното и цинично предложение" на общинските съветници на ДСБ в Пловдив.  

След това са изредени "смъртни грехове" на малката дясна партия.

"Партията ДСБ, известна с яростната си русофобия, е последователен поддръжник на прозападната ориентация на България и активното ѝ участие във всички авантюри на НАТО. Именно правителството на основателя на партия ДСБ Иван Костов през 1999 г. предостави въздушното пространство на България за въздушни удари на НАТО срещу Югославия, въпреки многобройните протести на български граждани", се казва в изявлението на Володин.

В друг пасаж от писмото ДСБ са характеризирани като "маниаци" и "подлеци".

"Поредната безразсъдна проява на представители на ДСБ е откровена демонстрация на пренебрежително отношение към историята на своята страна, подъл опит да се посегне на нашите братски народи, маниакално и отчаяно желание да се принизи героичният подвиг на съветските войници", се казва още в изявлението на Володин, изпратено от Митрофанова до пловдивските общинари.