OffNews.bg

Крах в работата на тол системата тази сутрин, вече работи нормално

Тол системата функционира нормално, след като тази сутрин имаше временно прекъсване, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Шофьорите на тежкотоварни камиони, които влизат в България, могат да купят маршрутни карти за таксуване на база изминато разстояние от граничните контролно-пропускателни пунктове – на гише или на терминали за самообслужване, припомнят от АПИ.

Служители на Националното тол управление са обучени да оказват съдействие на потребителите, за да изберат най-подходящия маршрут.

В случай че все пак пропуснат, мобилните екипи на тол контрола са готови да насочат шофьорите към най-близките места по протежението на пътната мрежа, от където могат да купят маршрутна карта.

От 1 март влезе в сила тол таксуването за движение по 3115 км магистрали и първокласни пътища за тежкотоварните превози.

Над 15 000 бордови устройства. предоставени от двете дружества Национални доставчици на услуги – “Интелигентни трафик системи” АД и “Конкорд Смарт Инфраструктура” АД, са монтирани в тежкотоварните автомобили. Те са включени в т.нар. бял списък с валидни бордови устройства. Около 30 000 превозни средства имат GPS тракери и след подписване на договори между националните доставчици на услуги и доставчиците на GPS данни тракерите ще бъдат активирани за нуждите на тол таксуването. Около 50 000 превозни средства над 3,5 тона ще бъдат снабдени с едно от двете устройства. Това съобщи пред БНТ председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски по повод старта на тол системата за камионите и автобусите над 3,5 тона.