OffNews.bg

Костадин Костадинов: Учебниците по история са вредни, фалшиви и антибългарски

"Учебниците по история, по които учат българските ученици, са вредни, фалшиви и антибългарски. Посоката на обезличаване и обезбългаряване на българското образование ще продължава да се налага все по-агресивно", заяви пред БНР варненският общински съветник и директор на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов.

По думите му в момента той подготвя "алтернативен" учебник по история за децата от първи до четвърти клас, който трябва да бъде готов до април и освен в хартиен ще се издаде и в електронен вариант.

"Започнахме да пишем учебника с приятели и съмишленици (сред които проф. Пламен Павлов) още в края на миналата година, а преди две години за първи път като родител се сблъсках със съдържанието на „Човекът и обществото“, което ме ужаси", допълва той.

Според него навсякъде в учебника минавала нишката на мултикултурността и мултинационалността на българската история, като се опитал да говори по въпроса с министъра на образованието, но безрезултатно.

"Няма да стоим и безучастно да гледаме как превръщат децата ни в ходеща биомаса", казва той.

Според Костадинов в МОН не министрите определят "образователния продукт", ами едни други лица, които никога не се сменят и систематично отстраняват учебници с пробългарско съдържание.