OffNews.bg

Клубове по интереси в училищата от февруари

От началото на втория срок започва провеждането на извънкласни дейности по интереси за ученици от цялата страна. От февруари училищата ще могат да организират клубове по интереси заедно с центровете за подкрепа на личностното развитие и общинските детски комплекси, каза в Средец министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещение на извънкласни форми в областта на предприемачеството, изкуствата и екологията.

За тези занимания бяха осигурени 25 млн. лева от държавния бюджет.

Министърът съветва учениците да се насочат към математика и природни науки. За да стимулират това, 40% от училищните клубове по интереси ще са в направленията информационни технологии, математика, природни и инженерни науки. Останалите могат да са в други сфери спрямо предпочитанията на децата. В момента те се обобщават от училищата.

„По една група ще трябва да се ръководи от външни специалисти от центрове за подкрепа на личностно развитие, спортни клубове, читалища, музеи и др. 10% от средствата за извънкласни дейности ще остават в общините и с тях ще се финансират междуучилищни прояви. Общините трябва да направят списък с такива“, обясни Вълчев.

Клубовете ще помогнат да се интегрират децата и родителите в учебния процес, образователните институции да си сътрудничат и да има ранно кариерно ориентиране.