OffNews.bg

Кирил Ананиев издаде заповед за отварянето на моловете и фитнесите

Здравният министър Кирил Ананиев узакони това, което по-рано премиерът разпореди - моловете и фитнес залите отварят врати от понеделник, 18 май, след като Ананиев издаде Заповед № РД-01-268/15.05.2020 г.

На нейно основание търговските центрове тип мол могат да работят с клиенти от понеделник. Остава забраната на територията им да работят увеселителните и игрални зали и баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито.

Изключение се прави само за заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход.

Със същата заповед от понеделник дейността си могат да възстановят и фитнес залите при заетост на местата не повече от 10 човека за груповите занимания и не повече от 1 човек на 4 кв. м площ.

Със заповедта се дава възможност институциите от системата на предучилищното и училищното образование да организират обучение на ученици, оценяване и подкрепа за личностно развитие. Висшите училища ще могат да организират обучение и оценяване на студенти и на докторанти, доколкото и ако е възможно от разстояние в електронна среда. За целта се използват средствата на информационните и комуникационните технологии.

Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищно образование, които се организират от физически и юридически лица, независимо от формата им.

Детските ясли и градини остават затворени. 

Заповед № РД-01-268/15.05.2020 г. отменя Заповед № РД-01-263/14.05.2020 г.

Дейностите, които не се преустановени или забранени с новата заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-262 от 14.05.2020 г.