Какво лекува джинджифилът?
Джинджифилът, познат днес по целия свят като вкусна подправка и здравословна билка, идва от Източна Азия. Той се използва за лечение на различни заболявания от векове.
Джинджифил - ползи
- Джинджифилът е противовъзпалително средство и се използва за лечение на дихателни инфекции със зачервено гърло, кашлица и хрема.
- Освен за лечение обаче, джинджифилът помага и като предпазва от вируси и настинки.
- Билката се бори с лошото храносмилане и предпазва от запек и газове.
- Коренът има мощен имуностимулиращ ефект и затова хората, които я приемат, подобряват с джинджифил имунитета си.
- Дъвченето на джинджифил се препоръчва при пациенти, преминали скорошна операция или на лечение с химиотерапия, защото той облекчава гаденето и повръщането, но в такива случаи е необходима задължително консултация с лекуващия лекар.
- Джинджифилът-антиоксидант намалява лошия холестерол и така подобрява функцията на сърдечно-съдовата система.
- Лечението при хипертония и повишение нива на кръвната захар може да се допълва с прием на корена.
Джинджифил = здраве
В билката се крие истинско богатство от витамини, минерали и фибри. Той съдържа витамините B1, B2, B3, B5, B6 и B9 (фолиева киселина) и витамин C. А също и минерали, като калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, цинк, калий и натрий. От всички тези полезни съставни елементи, с най-важна функция се явяват джинджеролът и куркуминът.
Джинджифилът - и за лечение, и за профилактика може да се приема като чай или под формата на хранителни добавки. В суров вид парченце - не по-голямо от палеца ви, може да се добави и към фреш от ябълки и моркови например.
Рецепти
За лечение в домашни условия се приготвя най-често джинджифил на чай. Необходими са само малко мед и един лимон. Стъпките са:
- обелвате и нарязвате малко парченце корен и го варите пет минути;
- прецеждате водата в друг съд, след което добавяте лимон;
- добавяте 1 с л мед и чаят е готов за консумация.
Друга полезна рецепта за лечение и превенция пак изисква същите продукти, но при нея няма варене, а е необходим блендер.
Джинджифилът и лимонът се блендират, към хомогенната смес се добавят 200 г мед и 1 ч. л. канела. Добре разбърканата смес се прехвърля в буркан и се съхранява в хладилник. Всяка сутрин на гладно се взима по една лъжичка, а за лечение на настинка или вирусна инфекция - по три пъти на ден.
Приемът на джинджифил като хранителна добавка е подходящ вариант за хора, които не могат да превъзмогнат парливия вкус на корена.
При всички случаи на лечение не бива човек да консумира повече от 4 г от корена дневно.
Хора, страдащи от гастрит или язва, не трябва да консумират джинджифил, особено при обострено състояние на заболяването. Не е препоръчителна консумацията и за хора, приемащи антикоагуланти и други лекарства, които разреждат кръвта.