OffNews.bg

Какво лекува джинджифилът?

Джинджифилът, познат днес по целия свят като вкусна подправка и здравословна билка, идва от Източна Азия. Той се използва за лечение на различни заболявания от векове. 

Джинджифил - ползи

  1. Джинджифилът е противовъзпалително средство и се използва за лечение на дихателни инфекции със зачервено гърло, кашлица и хрема.
  2. Освен за лечение обаче, джинджифилът помага и като предпазва от вируси и настинки.
  3. Билката се бори с лошото храносмилане и предпазва от запек и газове.
  4. Коренът има мощен имуностимулиращ ефект и затова хората, които я приемат, подобряват с джинджифил имунитета си.
  5. Дъвченето на джинджифил се препоръчва при пациенти, преминали скорошна операция или на лечение с химиотерапия, защото той облекчава гаденето и повръщането, но в такива случаи е необходима задължително консултация с лекуващия лекар.
  6. Джинджифилът-антиоксидант намалява лошия холестерол и така подобрява функцията на сърдечно-съдовата система.
  7. Лечението при хипертония и повишение нива на кръвната захар може да се допълва с прием на корена. 

Джинджифил = здраве

В билката се крие истинско богатство от витамини, минерали и фибри. Той съдържа витамините B1, B2, B3, B5, B6 и B9 (фолиева киселина) и витамин C. А също и минерали, като калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, цинк, калий и натрий. От всички тези полезни съставни елементи, с най-важна функция се явяват джинджеролът и куркуминът. 

Джинджифилът - и за лечение, и за профилактика може да се приема като чай или под формата на хранителни добавки. В суров вид парченце - не по-голямо от палеца ви, може да се добави и към фреш от ябълки и моркови например. 

Рецепти

За лечение в домашни условия се приготвя най-често джинджифил на чай. Необходими са само малко мед и един лимон. Стъпките са: 

Друга полезна рецепта за лечение и превенция пак изисква същите продукти, но при нея няма варене, а е необходим блендер.

Джинджифилът и лимонът се блендират, към хомогенната смес се добавят 200 г мед и 1 ч. л. канела. Добре разбърканата смес се прехвърля в буркан и се съхранява в хладилник. Всяка сутрин на гладно се взима по една лъжичка, а за лечение на настинка или вирусна инфекция - по три пъти на ден.

Приемът на джинджифил като хранителна добавка е подходящ вариант за хора, които не могат да превъзмогнат парливия вкус на корена. 

При всички случаи на лечение не бива човек да консумира повече от 4 г от корена дневно. 

Хора, страдащи от гастрит или язва, не трябва да консумират джинджифил, особено при обострено състояние на заболяването. Не е препоръчителна консумацията и за хора, приемащи антикоагуланти и други лекарства, които разреждат кръвта.