OffNews.bg

Къде изчезнаха врабчетата?

"Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Презастрояване, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяване на въздуха – това са само част от причините, поради които числеността на врабчетата в градовете намалява.

Затова и все по-често се чува въпросът - Къде изчезнаха врабчетата?" - с тези думи ни посреща сайта на най-старата неправителствена организация у нас - "Българско дружество за защита на птиците"

Защо броенето на врабчета е толкова важно и какво можем да разберем за природата и баланса в нея след като видим тенденциите сред птиците?

В студиото на подкаста „Истории за доброто“ с водещ Венци Мицов е Елица Иванова от "Българско дружество за защита на птиците".

Каква е методиката, по която се броят врабчетата и какви са тенденциите, които виждат от неправителствената организация?
Защо е важно да живеем в баланс с природата?

Кои са спечелените и кои - загубените битки на природозащитните организации от неправителствения сектор у нас?
Кои видове птици са напълно изчезнали у нас и кои са вън от опасност?

Кои са основните врагове на птиците?

Всичко това в епизода на подкаста „Истории за доброто“ с водещ Венци Мицов и гост Елица Иванова от "Българско дружество за защита на птиците".